Megfertőződtem HIV-vel? A HIV-fertőzs első tnetei

Did I Just Contract HIV? Symptoms of Primary HIV Infection

 

 

dvzlm, a nevem ..... Tjkoztatni szeretnm arrl, melyek a HIV-fertőzs előszr tapasztalhat tnetei.

 

Tudta-e, hogy nha fel lehet ismerni, ha valaki a kzelmltban fertőződtt meg HIV-vel, olyan  jelekből, mint a lz, bőrkits vagy duzzadt nyirokcsomk? Ez a kisfilm megtantja arra, hogy felismerje a HIV-fertőzsnek azokat a legelső jeleit s tneteit, melyek az emberek 40-90%-nl jelentkeznek azt kvetően, hogy megfertőződtek HIV-vel. Ha a HIV-fertőzs első jeleit szleli, forduljon azonnal orvoshoz, s ezzel megmentheti nemcsak a sajt, hanem a szexulis partnerei lett is. Krem, figyeljen gondosan, s nzze vgig az egsz filmet.

 

A HIV-fertőzs legelső jelei nhny hten vagy hnapon bell szlelhetők azt kvetően, hogy az illető előszr fertőződtt meg HIV-vel.[i] Az olyan tnetek, mint a bőrkits s/vagy a lz nllan, vagy az albbi tnetekkel egytt jelentkeznek: rossz kzrzet (gyengesg rzete, szorongs, fradtsg), az tvgy elvesztse, slyveszts, torokgyullads, zleti- vagy izomfjdalom, megduzzadt nyirokcsomk, hasmens, fradsg, jszakai izzads, hnyinger, hnys, fejfjs, nemi szervek gyulladsa.[ii][iii] A tnetek rendszerint 7-10 napig tartanak, ritkn kt htnl tovbb.[iv] A HIV-vel trtnő megfertőződs s a tnetek megjelense kztt nhny naptl nhny htig tart lappangsi időszak figyelhető meg.[v]

 

Ha az előbb felsoroltak kzl egy vagy tbb tnetet szlel magn, az mg nem jelenti felttlenl azt, hogy megfertőződtt HIV-vel. Sok egyb htkznapi betegsg is jr hasonl tnetekkel. Pldul a legtbb embernl, ha lzas s fj a torka, az valsznűleg csupn annyit jelent, hogy az illető megfzott, influenzs vagy mononuklezisa van. Teht ne essen pnikba! Ha szreveszi magn ezeket a tneteket, s ha csak kis esly is van arra, hogy HIV-vel fertőződhetett meg egy kzelmltbeli elővigyzatlan szexulis egyttlt sorn vagy kzs tű hasznlata miatt, mg akkor is, ha gy gondolja, hogy a partnere nem volt HIV-fertőztt, keressen fel egy orvost, s csinltasson HIV-tesztet.

 

Az, hogy nem szleli magn ezeket a tneteket, mg nem jelenti felttlenl azt, hogy nem HIV-fertőztt. A HIV-vel fertőztt emberek 10-60%-nl nem jelentkeznek a HIV-fertőzs elsődleges tnetei. Ne felttelezze azt, hogy nem HIV-fertőztt csupn azrt, mert sosem tapasztalta magn a HIV-fertőzs első tneteit.

 

Ha elmegy orvoshoz ezekkel a tnetekkel, nagyon fontos, hogy megemltse neki azokat a kockzatos esemnyeket, melyek kvetkeztben esetleg HIV-vel fertőződhetett meg, annak rdekben, hogy elvgezzk nn a tesztet. Ha valaha is volt vdekezs nlkli szexulis egyttlte, mg ha csak egyszer is, ha valaha beadott intravns drogot, vagy ha gy vli, hogy a HIV-fertőzs elsődleges tneteit tapasztalja magn, akkor ezt felttlenl emltse meg az orvosnak.

 

A HIV-teszt elvgeztetsvel n is tesz egy lpst a HIV tovbbi terjedsnek megakadlyozsa rdekben. Azok az emberek, aki HIV-vel fertőződtek, a fertőzs első időszakban a leginkbb fertőzőkpesek. Ebben az időszakban tallhat a vrkben, az ondjukban vagy a hvelyvladkban a legtbb vrus, s ezrt nagyon valsznű, hogy megfertőzik a partnerket a szexulis egyttlt sorn vagy kzs tűhasznlattal. Az jonnan fertőzttek amint tudomst szereznek a fertőzskről, azonnal rtesteni tudjk a partnerket, s megtehetik mindazokat az vintzkedseket, melyekkel msok megfertőzsnek kockzatt mrskelni tudjk. Termszetesen ha n szexulisan aktv, vagy ha kzs tűt hasznl, ne vrjon addig, mg megfertőződik HIV-vel, hanem trjen t a biztonsgos szexre, s sose hasznljon kzs tűt senkivel sem.

 

Vigyzzon magra s mindazokra, akik n krl lnek. Ha mg nem vizsgltk HIV-re, akkor csinltasson egy tesztet. Ha n szexulisan aktv, akkor vlassza a biztonsgos szexulis egyttltet, hogy cskkentse a kockzatot. Ha pedig gy gondolja, hogy megfertőződhetett HIV-vel, s a fertőzs első tneteit tapasztalja magn, ne kslekedjen, menjen el azonnal az orvoshoz, s teszteltesse le magt HIV-re mg ma.

 

 

 

Az AIDSvideos.org krsre előadta...................... (előad neve)

 

 

A szveg pontossgt ellenőrizte s jvhagyta Dr. Kuhn Becky 2007. jnius 22-n.

Fordtotta: Dr. Varga Gbor (Magyar Hemoflia Egyeslet, www.mhe.hu)

Honlap: www.aidsvideos.org

 

Hivatkozsok:

 

http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/rr5514a1.htm

Bernard Branson, et al. "Revised Recommendations for HIV Testing of Adults, Adolescents, and Pregnant Women in Health-Care Settings." MMWR Recommendations and Reports, 22 Sept 06, 55(RR14); 1-17.

 

http://www.thebody.com/content/treat/art16795.html

Center for AIDS, Primary HIV Infection, April 2004.

 

http://www.hivmedicine.com/textbook/acuteinf.htm

Marcus Altfeld and Bruce D. Walker, Acute HIV-1 Infection, HIV Medicine, 14th Ed., 2006.

 


[i] Center for AIDS, Primary HIV Infection, April 2004. http://www.thebody.com/content/treat/art16795.html

[ii] Center for AIDS, Primary HIV Infection, April 2004. http://www.thebody.com/content/treat/art16795.html

[iii] Marcus Altfeld and Bruce D. Walker, Acute HIV-1 Infection, HIV Medicine, 14th Ed., 2006. http://www.hivmedicine.com/textbook/acuteinf.htm

[iv] Altfeld and Walker, 2006.

[v] Altfeld and Walker, 2006.